Jak se venčí Kanaánští psi?

09.07.2016 19:10
Na Facebooku ve skupině Canaan dogs se řešil ožehavý problém - jak se venčí kanaánci. Po přečtení příspěvků jsem si uvědomila, že moji kanaánci jsou úplně nejvíce vychovaní a skvělí (nadsázka). Prostě přivolání je u kanaánců problém. Oni přijdou, ale ne hned. Pokusím se tady popsat, jak to kdo řeší.
 
Steffi a David Nie s jejich Levim (pes od Izabelly) řeší problém s lovením zvířat. Na místech, kde jsou zvířata Leviho nemohou pouštět z vodítka. Když uteče, trvá několik dlouhých minut, než se vrátí. Na to Izabella reagovala, že to je zvláštní, že její psi nemají lovecký instinkt a že na to ani nebyli cvičení (samozřejmě, když je chová v klecích a kotcích, nikdy jsem neviděla její fotku, že by s nimi šla na normální procházku). Pak jim Izabella radila, aby ho nechali proběhnout, že se prostě vrátí. Jenže David napsal, že jsou tam koleje a také, že se bojí myslivců...
 
Jean-Paul Sicre napsala, že má špatnou zkušenost s myslivci. A varuje před volným pobíháním Kanaánců. Její kanaánci honí vše malé, co před nimi utíká. Doporučuje provádět techniky desensibilizace, ale píše, že to je běh na dlouhou trať.
 
Kim Warm píše, že jejímu psovi je 6 (nepíše zda měsíců či let) a že ho nemůže pouštět z vodítka, protože pronásleduje vše, co utíká (zvěř, děti, psy).
 
Catherine Orkin Oskow píše, že i její psi jsou nadšeni, když mohou pronásledovat zvěř.
 
Penny Goodstein napsala, že její psi nenávidí ostatní psy, ale nezabíjejí ptáky (dokonce popisuje, že jedna její fena přinesla ptáka v hubě a pták to přežil).
 
Alann Miller píše, že pokud Kanaánec uteče, tak je to za kořistí. Může to být malá kořist, jako třeba krtci. Popisuje, že jejich kanaán loví krtky. A že je zábavné to pozorovat.
 
Eric Killian píše, že jejich kanaánec chodí tak daleko a na tak dlouho, že ho nemohou na procházkách pouštět. Na pozemku farmy o 102 akrech běhá volně a ani trochu se o páníčky nestará a dělá si svoje vlastní věci a na ně se nepřijde ani podívat. Můj příspěvek okomentoval, že jak je vidět, když má někdo smečku kanaánců, tak ho více poslouchají. Čili - jak napsal - asi svůj problém vyřeší, že si pořídí ještě jednoho nebo dva kanaánce (tak to mne pobavilo).
 
Gabriella Fettucini upozornila, že kaanánci jsou obvykle neškodní, jen na zvěř štěkají. Její kanaánec štěká na vačice. Někdy i ve 4 h ráno. Vačice vždy přežila, jen oni se nevyspali.
 
Louise Franke doporučuje trochu mimo mísu), abychom si všichni pohlídali ploty, že se u nich stala hrozná věc - pes přeskočil plot a napadl paní, přišel policista a zastřelil ho. (Až na konci píše, že to byl boxer, ne kanaánec).
 
Eliahu Cohen píše, že štěkání na podněty hlavně běžící - je běžné. A že je třeba chodit se psy okolo, aby si zvykli. Asi po měsíci štěkat přestanou...
 
Nathalie Matrone píše, že její fenka kanaánského psa má lovecký pud. V 8 měsících prohnala poprvé divočáky. Od té doby za nimi ráda běhala. Nezabíjela, jen pronásledovala. Nathalie píše, že je jednodušší toto chování předělat, když není ukončeno ulovením kořisti. Popisuje, že fenku pouštěla na 15 m dlouhé šňůře, používala klikr a tágo na lov (asi hůl na packy???) a pouštěla ji jen na místech, kde to bylo bezpečné. Trvalo to dlouho, ale dnes může chodit bez vodítka, aniž by utíkala od majitelky příliš daleko. Tuhle paní miluji!