Myrna Shiboleth - nejvýznamnější současná chovatelka (Izrael)

13.03.2013 21:50

 

Nejznámější izraelskou chovatelkou Kanaánského psa je dnes Myrna Shiboleth. Kynoložka Myrna Shiboleth po té, co ve druhé vlně aliji přijela z Ameriky, založila v Izraeli chovatelskou stanici Shaar Hagai Kennels. Více než 40 let se věnuje Kanaánským psům – chovu, propagaci (importovala štěňata i dospělé psy do celého světa) a také ochraně divoce žijících psů. Sama o tom píše jako o velkém poslání, jakémsi kynologickém sionismu. [1] O svém životě se psy informuje na webových stránkách, Facebooku a z těchto  zápisů deníkového charakteru nedávno sestavila knihu Tail´s from Shaar Hagai : A wild Life With Wildlife (Shiboleth, 2008).

Chovatelka M. Shiboleth pořádá opakovaně výpravy za „novou krví“ do různých oblastí výskystu Kanaánského psa. V roce 2001 byl od Beduínů získán fenomenální dvouletý krémový pes Bayud (později oficiálně nazván Bayud Bedoui me Tel Arad), který se po té, co se stal otcem mnoha vrhů v Izraeli, přestěhoval do Francie a posléze do Itálie (Shiboleth, 2007), kde v roce 2011 zemřel (Minto, 2011). V roce 2007 bylo nalezeno štěně Kanaánského psa z izolované oblasti v Jordánsku, po splnění náležitostí byl pes zařazen do chovu pod jménem Tsuk Al Kashha (Shiboleth, 2007). Oba způsoby mají svá úskalí (Shiboleth, webové stránky). Beduíni neradi dávají dospělé psy a u štěňat není nikdy předem zaručeno, že budou vykazovat požadované fenotypové rysy. M. Shibolet zkusila i třetí cestu: dovezla hárající chovnou fenu Havu (Lahava me Shaar Hagai) za fenotypově vyhovujícím divokým psem. Z tohoto spojení se narodilo 5 štěňat (psů), čtyři z nich byli exportováni do různých zemí, jeden z nich (Yitzar) zůstal v chovatelské stanici Shar hagar (Shibolet, webové stránky).

V každém případě je rozšiřování genofondu registrovaného chovu Kanáánského psa náročné. Jenže bez toho by chov nebyl zdraví. Čili Myrně patří náš obdiv a dík! 

Na fotografii níže je výběr štěněte do chovu na expedici konference 2015. O štěněti diskutují chovatelky Myrna Shibolet (vpravo), Isabella Zirry z Itálie (uprostřed) a Becki Bruce O´Donnel z Texasu (vlevo). Nakonec bylo vybráno štěně - fenka, která dostala jméno Dardar podle keře bodláku, ve kterém byla nalezena. 

Za velké štěstí mého života považuji to, že jsem se s Myrnou spřátelila. Navštívila jsem ji dvakrát v jejím domově v Shaar Hagai v Izraeli. Poprvé v roce 2014. Byla jsem se tam podívat na Nokeda, kterého mi vybrala jako posilu do českého chovu. 

Podruhé v roce 2015 po mezinárodní konferenci 50 let kanaánského psa. Ostatně celou konferenci jsem strávila také v její blízkosti. Na fotografii níže jsou chovatelky kanaánských psů z celého světa. Z leva: Alla Geretz z Minnesoty, Emily Romanov z Massachusetts, Becki Bruce O´Donnel z Texasu, Myrna Shiboleth, Eva Hniličková - chovatelka Sangie, které jsem na konferenci překládala, a já.

,   

 

 

V roce 2016 navštívila na oplátku ona nás.

 
 

Na Facebook o tom napsala: "Back since Monday afternoon from a wonderful weekend in Prague. The show was very enjoyable, well organized, great hospitality, and the most important, some really lovely dogs! It was also great meeting the Canaan owners that were there, and seeing the "new generation". The following day, I was treated to hospitality and a tour in Prague by my friend Kateřina Jančaříková, her wonderful family, and friends - thanks to all of you! I had a wonderful time, enjoyed the beautiful city, and a special treat, the chance to visit "behind the scenes" at the spectacular Prague zoo, and meet, up close and personal, a rare Rotschild giraffe, some bongos, two hippos, and the Przewalski horses. Thanks to everyone for having me, I look forward to an opportunity in future to again visit this lovely country and its friendly people."

 

V srpnu 2016 Myrna Shiboleth oznámila, že se stěhuje z Izraele do Itálie. Bude bydlet (samozřejmě se svými 19 psy) s Isabellou Zirri a jejími psy. Důvodem je to, že se stát Izrael rozhodl vyklidit Shaar Hagai a ona nenašla v Izraeli místo, kde by mohla se svými psy dále bydlet. Buď  byl drahý nájem nebo zemědělská půda a nebo ji lidé v sousedství nechtěli. Je to smutné. Ale snad to není konec jejího vlastenectví.

 


[1] O jejím vlastenectví svědčí mimo jiné i její příjmení – „shiboleth“ (šibolet). Toto slovo je vlastně jazykolam. V knize Soudců v Bibli se dočteme, že ho dokázali vyslovit správně jen místní, Efratejší toto slovo vyslovit nedokázali (vyslovovali: sibolet) – a podle toho je na brodu přes Jordán Jiftáhovi vojáci identifikovali a jako nepřátele zabili.